Bästa papporna

Blev distraherad från mitt lesbiska tema igår när jag läste den här ledaren av Erik Helmerson på DN. Den handlar om Gemma Hartleys bok ”Så Jävla Trött” som översatts till svenska och kom ut för ett tag sen. Hartley skriver om det emotionella arbete som kvinnor gör. Hon skrev boken efter att hon skrivit en artikel med rubriken ”Women aren’t nags – we’re just fed up” i Harper’s Bazaar. Den har nu delats cirka en miljon gånger. Här finns den om ni vill spana in eftersom jag inte orkar gå in på emotionellt arbete just nu.

Erik Helmersons krönika handlar i sin tur om att han är så jävla trött på Gemma Hartley. Så jag gick in på Storytel och började läsa hennes bok. Just nu känner jag faktiskt att jag OCKSÅ är så jävla trött på Gemma Hartley, för boken tar ALDRIG slut. Har behövt pausa då och då för att orka fortsätta läsa, för hon upprepar sig i oändlighet… När jag berättade för min kompis att jag läste boken tipsade hon om att En varg söker sin pod hade snackat om boken för några veckor sen, så då lyssnade jag på det avsnittet också.

Jag har helt enkelt haft 24 timmar helt inriktade på emotionellt arbete. Puh. Det kommer i alla fall komma ett låååångt inlägg om ämnet snart, när jag har tagit mig igenom Hartleys bok och samlat mina egna tankar. Den som väntar på något gott, och så vidare.

I alla fall! Det jag ville skriva om här var en sak Hartley nämnde i sin bok som jag tyckte var fascinerande. Nämligen Akafolket i Central Afrika. De är tydligen världens bästa pappor! De är nära sina barn 47 % av tiden, vilket är mer än några andra fäder som studerats är. Dessutom: Männen och kvinnornas roller är helt utbytbara. Sysslorna, som jakt och hemarbete, har samma status.

Forskare som har studerat dem har också presenterat en möjlig förklaring till varför män har bröstvårtor: för att barn ska kunna suga på dem när mammor är upptagna och barnen behöver tröst. The Guardian har skrivit en artikel om Akafolket här. Här finns en längre intervju med Barry Hewlett som studerat Akafolket. Väldigt trevligt fredagsläsning! GOD HELG!

helgpepp, tankar, känslor? kommentera gärna!

Ett svar på ”Bästa papporna

 1. Simply desire to say your article is as astounding.
  The clarity in your post is simply spectacular and i
  could assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up
  to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the
  gratifying work.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.