Gentleman Jack

I Alan Bray’s The Friend tar han upp flera exempel på samkönade unioner som formaliserades med kyrkans hjälp under medeltiden och fram till 1800-talet. Det kanske låter knäppt för oss idag, men är helt sant. Jag har skrivit kort om det här och här. Tyvärr är informationen om paren ofta knapphändig, men det finns faktiskt undantag. Ett lesbiskt sådant, till och med.

Jag talar om unionen mellan Ann Lister och Ann Walker. År 1834 förenades dessa kvinnor, som hade samma förnamn, i kyrkan i Halifax, West Yorkshire, England. De tog nattvarden tillsammans och lovade varandra trohet, i likhet med många andra samkönade par innan dem. De övriga paren har i stort glömts bort och ignorerats eftersom de inte passade in i en historieskrivning gjord av en homofob värld, men Ann Lister finns kvar. Även om det tog ett tag innan hon upptäcktes igen.

Anne Lister, runt år 1830
(c) Calderdale Metropolitan Borough Council; Supplied by The Public Catalogue Foundation

Under sitt liv skrev Lister nämligen dagbok i extrem detalj. Sammanlagt består hennes dagböcker av 4 miljoner ord. En del, speciellt delarna som förklarar hur många orgasmer hon gav sina kvinnliga älskare, är skrivna i kod. Dagböckerna gömdes av Listers efterkommande när de klurade ut innehållet, och hittades inte förrän 150 år senare.

Jag hade tänkt att skriva en text om Ann Lister, men när jag letade passande bilder insåg jag att jag knappast kan göra det bättre än BBC. De har nämligen gjort en estetiskt tilltalande presentation av hennes liv här, komplett med illustrationer och foton. Rekommenderar varmt att ni tar en titt om ni har lite tid över! Det finns dessutom en tv-serie om hennes liv som HBO började visas i april i år, Gentleman Jack, vilket var Listers öknamn. Någon som har hunnit se den?

Från Gentleman Jack (2019), HBO

Nu ska jag snart traska iväg för att äta middag med Hanna och Ida. Imorgon ska jag fortsätta på det lesbiska temat med Valerie Traubs bok, The Renaissance of Lesbianism in Early Modern England. När jag la ifrån mig boken senast var jag mitt uppe i historien om vad som hände när manliga läkare (åter)upptäckte klitoris. Mycket spännande! Hoppas ni har en fin kväll ni också!

tankar, ilska, kärlek? kommentera gärna!

2 svar på ”Gentleman Jack

  1. Pingback: viagra online

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.