Jag och mina kärlekspartners

Dokumentärdags!

På SVT finns nu en dokumentär där (den tydlige jättekända?) journalisten Louis Theroux åker till Portland och intervjuar flersamma par. Alltså par som inte är monogama, utan har flera partners.

Louis Theoroux är tydligen mest känd för att han konstant ser ut såhär:

Louis ”något luktar jättekonstigt” Theouroux

Alltså, konstant osäker? Skeptisk? Önskar att han var någon helt annanstans? Jag kan intyga att han ser ut så hela dokumentären. Som här, tillsammans med några av personerna han intervjuade.

”Kan jag göra det lite tydligare att jag inte på NÅGOT sätt hör ihop med de här människorna?”

Och här, där han tydligt visar sitt öppna och accepterande sätt:

Inte alls stelt. Inte alls.

Okej: så vad jag kan säga om själva avsnittet? Jag vet inte om det är Theroux’s uppenbara awkwardness som gör det, men genom hela avsnittet är det väldigt tydligt att han är otroligt skeptisk gentemot de relationer han får se. Det är uppenbart svårt för honom att kunna förstå hur någon på allvar kan vara lycklig i ett sådant här arrangemang.

Framförallt känner han sympati för Jerry, i svart piké på bilden här ovanför. Och det är inte bara han, utan hela internet som verkar känna sympati för Jerry, medan Heidi, Jerrys fru, anses vara en riktig taskmört. I den här artikeln beklagas Jerrys situation. Heidis brott? Att hon inte vill ha en trekant med Jerry och hennes andra partner. Inte heller kan hon tänka sig att Jerry tittar på när hon har sex med en annan man. Hur kan hon?! Vet hon inte att gifta par äger varandras sexualitet? (Eller hur var det nu igen..?)

Producenterna behövde lite action. Så med ursäkten att Theoroux själv skulle ”testa poly” fick han delta i en orgie, vilket innebar att deltagarna matade och klappade varandra. Han var, helt väntat, otroligt obekväm.

Theoroux är särskilt intresserad av de intervjuades sexliv. Har de sex tillsammans? Var för sig? När? Hur går det till? Varför är de inte nog för varandra? Känns det VERKLIGEN inte jobbigt när deras partner har sex med någon annan? Verkligen? Inte ens lite jättejobbigt?

Jag tänker att en person som gör ett tv-program om flersamma relationer någonstans på vägen skulle börja reflektera över monogama relationers för- och nackdelar. Men detta verkar inte hända vår kära journalist. Sådant som svartsjuka och osäkerhet beskrivs i princip som specifikt polyamorösa problem. Att ett monogamt förhållande kan ta slut verkar han inte heller överväga – hjärtesorg verkar istället vara något förbehållet de flersamma.

Trots Theorouxs uppenbara fördomar och skepticism är programmet helt okej, om inte annat för att det inte är särskilt ofta mainstream-tv försöker sig på att skildra detta ämne. Om ni är sugna på att kolla, så klicka er in här!

tankar, åsikter, kärlek? kommentera gärna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.