Love Island Special

Okej, så mitt inlägg om emotionellt arbete får vänta lite till, SORRY. Jag kan bara inte sluta skriva och kommer nog få dela upp det så att ni inte tröttnar. Tänkte istället prata om något annat jag ägnat de senaste dagarna åt, nämligen Love Island UK.

Love Island Australia. Kan ej garantera att det är lika hilarious som den brittiska varianten.

Okej, tänker ni, ytterligare ett sexistiskt program med vältränade och opererade unga människor? Ja och nej, svarar jag. Vältränade, ja. Opererade, ibland. Men sexistiskt? Nej.

Förutom att programmet har sina otroligt underhållande stunder, som när de tvingar deltagarna att göra helt menlösa och bisarra tävlingar bara för att skapa underhållning, finns det en del att hämta för den som vill se de traditionella könsrollerna utmanas.

Det går såklart att ha en hel rad invändningar mot programmet. Att de bara har vältränade, normsnygga, heterosexuella och normfungerande deltagare är några uppenbara brister. Dit har vi väl inte kommit än antar jag. Men det finns något väldigt uppfriskande i att fokus inte längre på tröttsamma skillnader mellan könen, utan i hur de alla förenas i sin jakt på kärlek.

Till exempel pågår en hejdlös utseendefixering genom hela programmet, vilket såklart är negativt. Men den påverkar inte tjejerna hårdare än killarna. Inzoomningar på vältränade män är lika vanliga, kanske vanligare, som inzoomningarna på kvinnobröst. Det finns inga kommentarer om att tjejerna är slampor eller horor bara för att de är intresserade av flera killar samtidigt. Tjejers sexualitet erkänns och diskuteras. De tillåts uttrycka begär utan att detta på skammas eller ska kontrolleras.

Tjejerna objektifierar killarna lika mycket som killarna objektifierar tjejerna. Men samtidigt är alla rörande överens om att det är insidan som är det viktigaste när det gäller kärleken.

En annan sak jag verkligen uppskattar är hur vänskapen mellan killarna porträtteras.

Man kan såklart skratta åt killars besatthet av att kalla varandra bröder. Det verkar vara något de måste göra för att bevisa att deras relation må vara nära, men absolut inte sexuell. Men det är ändå fint att se hur killarna stöttar varandra och pratar med varandra genom programmet. De är till exempel öppna med deras behov av att bli bekräftade och sedda.

De diskuterar med varandra för att försöka förstå sig på vad tjejerna känner.

Och när de tycker att nån annan kille beter sig som en douche säger de till.

Detta är ett program där det inte är coolt att vara en player med många tjejer. Det är ett program där man ska hitta Kärleken – vilket såklart också kan diskuteras. Men minst lika viktig som kärleken är vänskapen mellan deltagarna.

Så, har ni en ofattbart tråkig helg och vill njuta av riktigt kvalitetsunderhållning finns Love Island på C More.

tv-tips, helgpepp, tankar? kommentera gärna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.