OM BLOGGEN

Mitt namn är Martina Båtelson och det är jag som skriver den här bloggen. Kärlekskontraktet är namnet på min bok som jag arbetar med och har arbetat med i snart tre år.

Efterforskningarna för boken har tagit mig ner i ett djupt hål som omgärdas av alla möjliga ämnen: som feminism, psykologi och historia, för att bara nämna några. Eftersom boken tar lite längre tid än planerat så använder jag den här bloggen som ett sätt att dela med mig av tankar, iakttagelser och intressanta saker jag läser. Förhoppningsvis finns det människor där ute som är lika nördiga som jag, och som tycker att det är kul att följa med på den här resan med mig.

OM KÄRLEKSKONTRAKTET

Min bok heter Kärlekskontraktet eftersom det är den term jag använder för att förklara alla de ideal och normer som omgärdar kärleksrelationen. När vi går in i en ny relation ”skriver vi på” ett osynligt kärlekskontrakt med vår nya partner. Kärlekskontraktet utgörs av en rad villkor om hur vi lovar att vi ska känna och om hur vi ska uppföra oss. Genom att sammanställa Kärlekskontraktets villkor får man också en tydlig bild av hur vi organiserar kärleksrelationer i dagens samhället.

För att analysera kärleksrelationer jämför jag dessa med vänskapsrelationer. Genomgående för jämförelsen är att vänskapsrelationer präglas av större frihet än kärleksrelationerna. Medan kärleksrelationen har en rad förutbestämda regler att foga sig efter och mäta sig mot, kännetecknas vänskapsrelationen snarare av en brist på regler och ideal!

Min bok undersöker de kulturella idéer som skapat vår specifika uppfattning om kärleksrelationer och vänskapsrelationer. Boken behandlar också varför vi har just denna uppfattning. Det är därför också en historisk bok som behandlar ämnen som filosofi, juridik och teologi.

OM MIG

Jag är intresserad av allt som har med samhället, människor, historia och världen att göra. Jag är utbildad jurist vid Lunds Universitet och har tidigare arbetat med förvaltningsrätt. Samtidigt som jag jobbade som jurist började jag skriva på det som skulle bli den här boken.

När min syster blev sjuk i cancer, hon fick en hjärntumör, under 2017 sa jag upp mig från mitt jobb och tog hand om henne på heltid. När jag hade lite egentid fortsatte jag arbeta med boken och det blev mitt andningshål. Min älskade syster gick bort i december 2018. Efter hennes död har jag ägnat all min tid (och mina sparpengar) åt att försöka färdigställa det här projektet.